Az állam 2009.07.01.-én megszűntette a lent található állami támogatásokat, így azokat már nem lehet igénybevenni.


Az államilag támogatott hitelek bevezetésével indult virágzásnak a hazai jelzáloghitel piac. Több fajta támogatott hitel létezik, melyek mind más rétegnek próbálnak különböző módon segíteni.

Jelzáloglevél- és kiegészítő kamattámogatású hitelek

Az államilag támogatott hitelek Forint alapúak, támogatottsági szintjük lényegesen lecsökkent az elmúlt években. Ezért is találták ki a bankok a deviza alapú hiteleket. A legtöbb szakértő egyetért, hogy a jelen piaci helyzetben inkább deviza alapú hitelt éri meg felvenni. Ezt sokan próbálják cáfolni avval, hogy a devizaárfolyam és kamatkockázat kiszámíthatatlansága miatt inkább forint alapon érdemes eladósodni. Kétségkívül tartalmaz valamekkora kockázatot a devizahitel, de ha összehasonlítjuk a devizahitel és a forinthitel törlesztőrészleteket, látni fogjuk a különbséget. Ha valamikor a jövőben máshogy alakulnának az árfolyamok, elő tudjuk törleszteni a devizahitelt, a havi törlesztőrészleteken megspórolt pénz bőven fedezni fogja az előtörlesztés költségeit. Többet olvashat a devizahitelekről itt.

Az igényelhető állami támogatásokkal a következő lakáscélok megvalósítása finanszírozható:

 • új lakás építése,
 • értékesítés céljára épített új lakás vásárlása (vállalkozótól vagy magánszemélytől),
 • használt lakás vásárlása,
 • lakásbővítés,
 • lakás-korszerűsítés,
 • lakás-akadálymentesítés.

Ki igényelhet kamattámogatást?

Olyan magánszemély, akinek sem magának, sem együttköltöző családtagjának nincs támogatott kölcsöne. Ha van, vállalni kell, hogy azt 360 napon belül visszafizetik. Annak a személynek, aki igényli a támogatást, minimum 50% tulajdoni hányada kell, hogy legyen az épített/vásárolt lakásban.

Milyen összegű kölcsön után igényelhető kamattámogatás?

Használt lakás vásárlása, bővítése, korszerűsítése esetén 5 millió Ft, új lakás építése és vásárlása esetén 15 millió Ft, a futamidő első 20 évére.

Kiegészítő kamattámogatású hitel csak akkor igényelhető lakás vásárláshoz/építéshez, ha a telekár nélküli, ÁFÁ-t már tartalmazó vételár vagy építési költség nem haladja meg a 30 millió Ft-ot.


Fészekrakó hitel

A hitel lényege, hogy az állam kezességet vállal a hitel azon részére, melyre nem lenne elegendő a megvásárolt ingatlan fedezeti értéke. Az eredmény, hogy alacsonyabb önerővel is lakáshoz juthatnak a 35 év alatti házaspárok, élettársak, vagy gyermeküket egyedül nevelő támogatott személyek. Az „alacsony önerő” azt jelenti, hogy minimum 10% önerőt fel kell mutatni, mert maximum a lakás értékének 90%-ig adnak állami támogatást.

A hitelből finanszírozott ingatlan vételára, illetve építési költsége nem haladhatja meg a lenti táblázatban szereplő összegeket:

Budapesten és megyei
jogú városokban
(ezer
forintban)

Más
helységekben
(ezer forintban)

Új
lakásnál

(telekár nélkül)

15.000

12.000

Használt lakásnál

(telekár nélkül)

12.000

8.000

A hitel által nyújtott állami kezességvállalás igénylése esetén egyszeri 2%-os kezességvállalási díjat kell fizetni a kölcsön állami kezességgel biztosított részére.

Az állami kezesség támogatott és nem támogatott hitelekre, köztük deviza alapú hitelekre is igénybe vehető.

Közszféra hitel

A Fészekrakó hitelhez hasonlóan a Közszféra hitel is az önerő mértékét hivatott csökkenteni a következő, legalább 3 éve a közszférában dolgozó állami alkalmazottaknak:

 • köztisztviselők, közalkalmazottak
 • fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai
 • Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjai
 • ügyészek, bírák, igazságügyi alkalmazottak

Amennyiben a hitel célja lakásvásárlás, a kölcsönösszeg nem lehet magasabb

 • köztisztviselők, fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai és a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjai esetében a megvásárolandó lakás adásvételi szerződésben rögzített, a bank által is elfogadott vételáránál,
 • ügyészek, bírák, igazságügyi alkalmazottak és közalkalmazottak esetében a megvásárolandó lakás bank által elfogadott várható hitelbiztosítéki értéke és adásvételi szerződésben rögzített vételár közül a kisebbiknél.

Amennyiben a hitel célja lakásépítés, az együttes (teljes) kölcsönösszeg nem lehet magasabb

 • köztisztviselők, fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai és a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjai esetében az építésről szóló teljes költségvetés bank által elfogadott végösszegénél,
 • ügyészek, bírák, igazságügyi alkalmazottak és közalkalmazottak esetében az építendő lakóingatlan bank által elfogadott várható hitelbiztosítéki értéke és az építésről szóló teljes költségvetés bank által elfogadott végösszege közül a kisebbiknél.

Közszféra kedvezmény csak kamattámogatott forint alapú lakáskölcsön felvételéhez nyújtható.