2009.07.24.

A lakástámogatási rendszer megszüntetése és az ÁFA megemelése a lízing további elterjedését és az újlakás piac fellendülését hozhatja.

A lakástámogatások megszűnése miatt a ingatlanfinanszírozást keresők idén július 1-től nem számíthatnak többet állami támogatásra: kénytelenek a piaci kamatozású lehetőségek közül választani. Ezek közül a lakáslízing az egyik legolcsóbb, hiszen új lakás esetén, nyílt végű pénzügyi lízing konstrukciónál nem kell kamatot fizetni az ÁFA után. Ez utóbbi megemelése tovább növeli a lízing előnyeit, hiszen az eddigi 20% helyett a lízingelt összeg 25%-os ÁFÁ-ját tudják a lízingbevevők kamatmentesen igénybe venni.

A lakásfinanszírozásban tapasztalt általános kamatemelés miatt a lakásfinanszírozást keresők havi szinten több ezer Forintot takaríthatnak meg, ha az azonos kamattartalmú hitel helyett a lízinget választják.

Példa: Új építésű lakásnál, 25 éves futamidő esetén 10 millió forintos finanszírozásnál a lízing havi törlesztő részlete euró alapú finanszírozásnál 12 ezer forinttal, forint alapú finanszírozásnál 25 ezer forinttal alacsonyabb az azonos kamattartalmú hitelhez képest.

Vállalkozások esetében a finanszírozás mértéke elérheti a vételár 60-80 százalékát is, és a kedvező kondíciókon túl az ingatlanlízingnek számos számviteli és adózási előnye is van. A lízingelt ingatlan után a fizetett kamat 40 százalékáig (legfeljebb 6 millió forintig) a társaság társasági adókedvezményt vehet igénybe. Másrészt új építésű lakásnál a finanszírozott összeg ÁFA tartalmát kamatmentesen, a futamidő teljes tartama alatt elosztva, a havi lízingdíjban kell megfizetni. Használt ingatlan vásárlása esetén pedig a vételár a nettó összegre csökken, mivel a fordított ÁFA miatt nincs ÁFA mozgás. A lízingelt ingatlan egyébként bérbe is adható, ebben az esetben a lízingelt lakás ÁFÁ-ja is visszaigényelhető.

Forrás: http://ingatlanok.hu/hirek/20090722/feltamadhat-az-ingatlanlizing?rp=hirek&rt=ajanlo, http://www.ingatlanhirek.hu/index.php?cmd=hir_profile&news_id=5326&channel_id=0

Szóljon hozzá: