2009.04.01.

Vissza nem térítendő állami támogatás igénylését bármelyik ilyen tevékenységet folytató hazai hitelintézetnél benyújthatja. Az egyszerűség kedvéért egy szocpol igénylés bemutatásával szemléltetjük az igénylési feladatot.

Hova kell benyújtani az igényt?

A szocpolra való jogosultság fennállását és a szocpol összegét a kérelem benyújtásakor fennálló személyi körülmények alapján állapítja meg a hitelintézet.

Mikor kell igényelni a szocpolt?

A jogosultság megállapítását a lakásra vonatkozó adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül, építésnél pedig a használatbavételi engedély kiadása előtt kell kérni a hitelintézettől, kivéve a megelőlegező kölcsönöknél (gyermekválallás esetén). A szocpol feltételeit a folyósító hitelintézet köteles ellenőrizni.

Személyi feltételek igazolása

A lakásépítési kedvezmény személyi feltételeinek meglétét az igénylő lakóhelye szerinti települési önkormányzat jegyzője igazolja a folyósító hitelintézetnek. A hitelintézetnél a következő dokumentumokkal kell igazolni a személyi feltételeket:

 • személyi igazolvány vagy születési anyakönyvi kivonat bemutatásával az életkorokat és büntetőjogi felelősség mellett kiállított nyilatkozattal a közös háztartásban élést, élettársaknál ennek időtartamát,
 • a továbbtanulást az iskola, intézmény által kiállított igazolással,
 • az állandó ápolásra szoruló fogyatékosságot az illetékes szakorvosi rendelőintézet igazolásával,
 • a munkaképesség hatvanhét százalékában a nyugellátást folyósító szerv, ha pedig családi pótlékot olyan saját háztartásban eltartott gyermek után folyósítanak, aki tartósan beteg, illetőleg testileg vagy szellemileg fogyatékos, a családi pótlékot folyósító szerv igazolásával,
 • havi rendszeres keresete (jövedelme) a jogszabályban meghatározott összegének meg nem haladását büntetőjogi felelősség melletti nyilatkozattal,
 • hogy olyan személy után igényel kedvezményt, aki után ilyen kedvezményt még senki nem kapott, büntetőjogi felelősség mellett kiállított nyilatkozattal,
 • a bejelentett lakóhelyet a személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvánnyal (lakcímkártyával), a bejelentett szálláshelyet külön jogszabály szerinti bejelentőlappal,
 • a személyazonosságot személyazonosító igazolvánnyal vagy érvényes úti okmánnyal.

Milyen dokumentumokat kell csatolni a szocpol igényléshez lakás vásárlása, építése vagy építtetése esetén?

Vállalni kell, hogy a hitelintézet részére legkésőbb az utolsó kölcsönrész, illetve támogatás folyósításáig bemutatjuk:

 1. Új lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződésben szereplő vételárról szóló számlákat, egyszerűsített számlákat.
 2. Lakás építése vagy építtetése, bővítése, korszerűsítése, illetve akadálymentesítése esetén a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő teljes költség legalább 70%-áról kiállított számlákat. Ha a lakás felépítése során bontott anyagok is felhasználásra kerülnek, úgy ezeknek az építkezésért felelős műszaki vezető által írásban igazolt értékéig a számla benyújtási kötelezettség csökkenthető. E csökkentés mértéke nem haladhatja meg a számlával igazolandó építési költségek 20%-át.
 3. Használt lakás vásárlása esetén az illetékes földhivatalhoz igazoltan benyújtott végleges adásvételi szerződést vagy a tulajdonjoga bejegyzését igazoló tulajdoni lap másolatot.

Olvasson többet a szocpolról és egyéb állami támogatásokról.

122 hozzászólás erre: “Szocpol igénylése”

 • Szász Gábor:

  Tisztelt Lakáshitelező!

  Júniusban vettünk egy házat, és elindítottuk a hitelt és a szocpolt 2 gyermekre. A harmadik gyermeket július 20-ra várjuk. Kérdésem, hogy folyamatban levő ügynél a harmadik gyermekre igénybe tudjuk-e venni a szocpolt?

  Köszönettel: Gábor

 • nagy monika:

  lakas hitelezö.azt seretném meg kérdezi ha csak a szocpl erejeig szeretnek ,lakast vásárolni azt hogyan tegyem ,persze regi épitésüre 4 gyermekem van .köszönettel moni

 • krisz:

  Tisztelt Lakáshitelező!

  Szocpolt akkor is igényelhetek, ha lakáshitelt nem kívánok igénybe venni?
  Ha igen akkor azt is egy bankintézetnél tehetem meg, vagy közvetlenül az Államkincstár felé kell benyújtanom az igényemet?

  Köszönettel: Krisz

 • varga tiborné:

  azt szeretném megtudni hogy nekünk julius 5. ére van a babánk kiírva és most nem tudjuk hogy nekünk jár e a szocpol vagy nem. fegyverneken lakunk és itt azt mondták nekünk hogy nem de törökszentmikloson a takaréknál azt mondták hogy még nem is hoztak erröl törvényt. szeretném ha valki ebbem a kérdésben tudna nekünk segiteni

 • K. Kriszta:

  Tisztelt Lakáshitelező!

  A harmadik gyermekünk születése szeptemberben várható. Szerettük volna a szocpolt utána is felvenni illetve, ha a még 2000-ben felvett kölcsön összegéből ezt jóváírták volna. A megjelent jogszabályban nem találtam meg erre a rendelkezést.
  Várva megtisztelő válaszát,
  Üdvözlettel:
  K. Kriszta

 • budai edina:

  sziasztok! edina vagyok és a kérdésem az, hogy mikortól lehet újra igénybe venni a szocpolt,mert már 2 meglévő gyermekem van és használt lakást szeretnék várárolni,és egy segítő kellene mármint telefonszám,e-mail cím vagy ehhez hasonlók mert egyedül az élettársammal nem tudjuk hogy hogyan lehet ezt el kezdeni,mi az első lépés? telefonszámot kérnék a válaszban.
  köszönettel: budai edina.

 • budai edina:

  nem kapok választ???

 • budai edina:

  hát mennyi idő még válaszolnak??????

 • budai edina:

  sürgős lenne!!!

 • majercsik krisztina:

  Szia szeretnénk érdeklödni van egy honapos pici babánk szöcport szeretnénk igényelni hogyan muködik mi kell hozzá és hol tudom benyujtani az igénylésemet.

 • Szeretnék mindent megtudni a szocpolról vagy annak a legfrissebb módosításáról,aki tud segíteni annak előre is nagyon szépen megköszönöm!

 • csaby:

  Sziasztok! Szeretném a figyelmetetekbe ajállani a 17862. oldalon a III.Kormányrendeletet. Szerintem itt mindent megtudhattok. http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK09085.pdf

 • czerta tamás:

  35éves vagyok van 1 gyerekem,feleségem.vettünk egy ramaty házat se víz se semmi benne,ez az első házunk,kaphatunk-e valami támogatást vagy segítséget ahhoz hogy beköltözhető állapotba hozzuk.van rá valami lehetőség vagy várjam a sült galambot?előre is köszönöm!

 • Edit:

  Tisztelt Cím.
  Szeretném megtudni,hogy utólag igényelhető-e a szocpol születendő babánkra.?Mivel már meglévő két fiunkra igénybe vettük.Vagy már nem is igényelhető??Előre is köszönöm!

 • Szeptember elején lecseréltettem a lakás száz éves ablakait, ésbejárati ajtaját. A munka 53o.ooo forintba került. Szeretnék hozzájáriulást igényelni. A lakás az unokám tulajdona, az én haszonélvezetemmel- egyedül lakom, a nyugdijam 71.ooo ft. Van-e reményem, hogy valamennyit visszakapjak a befektetésből?
  Ha igen, mikortól, és hol igényelhetem. Mi kell hozzá?
  Köszönöm szives felvilágositásukat. Nem szeretnék sokat utána járni, mert 83 éves vagyok, nehezen járok, de örülök, hogy uj ablakaim és bejárati ajtóm lett. Tisztelettel: dr ivan zoltanne 1085. Somogyi B u 17. 2. udvar.I.4.

 • Blaskovics Eleonóra:

  Tisztelt cím!

  Érdeklődni szeretnék hogy a szoc.pol igénylése lehetséges-e még?Van 2 gyermekem,önkormányzati lakásban lakunk,elvált vagyok,de van 1 új párom akivel még nem vagyunk házasok.Mindenképp kell az igényléshez a házasság?Tervezünk még 1 gyermeket.Mennyi lenne az igényelhető összeg használt,illetve új ingatlanra?

  Előre is köszönöm a válaszukat!

 • L. Zsanett:

  most 1,5 éves kisfiam egyedül nevelem sulyosan beteg menyi szocpolt kaphatok örá és hol igényelhetem mint öneröként fel lehet használni hitel intézésnél

 • A.Ilona:

  Mi a párommal csak élettársak vagyunk és már van egy 5 hónapos kislányunk,de szeretnénk még egy babát majd és arra lennék kiváncsi,h rá fel lehet venni előre a szocpolt és hol kell azt igényelni!!

  köszönettel

 • Dr. Batta István:

  Tisztelt Címzett!
  Két kiskorú gyermekünk van. Szeretnénk kész lakást vásárolni 1,6 millió forintért és butorokat is a lakásba a gyerekeknek. Mennyi szocpolt vehetünk igénybe és hová nyujtsuk be a kérelmünket, a szocpolba a bútorvásárlást is szeretnénk bele vonni.
  KVárom mielőbbi válaszukat.
  Köszönettel:
  István

 • Papp Beáta:

  Szocpolra vásárolt házra lehet még egyszer szocpolt felvenni?

 • Nagy Rita:

  Azt szeretném kérdezni, hogy én és a férjem már vettünk fel szocpolt egy ingatlanra(3 gyerekünkre).De időközben külön élünk és ő él abba az ingatlanba.Van-e esély rá h erre h erre a házra feltudok-e venni szocpolt ahol most élek a 3 gyerekemmel(lakásfelújítási)?

 • jó napot mindenkinek! engem az érdekelne,hogy most ténlegesen létezik a szocpol vagy nem! 2009 decemberében született a kisfiam és 2011 agusztusban a kislányom nekünk jár a szocpol?kérem irjanak

Szóljon hozzá: