2008.11.12.

Csütörtöktől (2008.11.13-tól) a CIB Banknak tulajdonosa és vezetősége döntése értelmében nem áll módjában CHF alapú hitelszerződést kötni, egyetlen esetben sem.

A bank által kommunikált magyarázat a következő: a megváltozott piaci helyzetben a CHF alapú hitelezés, mind az ügyfél, mind a bank, mind pedig Magyarország számára túlzott kockázatot takar:

  • az ügyfelek az árfolyamváltozásból eredő nagymértékű kockázatnak vannak kitéve,
  • a bank a beszűkült, ill. jobbára megszűnt CHF finanszírozási nehézségeknek van kitéve,
  • Magyarország számára pedig szintén túlzott kockázatot és nehézséget jelent a CHF finanszírozásának fenntartása.

Tekintve, hogy az anyavállalat tőkeerejénél fogva továbbra is támogatja a magyarországi tevékenységet, így a megnehezült piaci helyzetben is biztosítja a CIB számára az EUR hitelek finanszírozását, így – a forint mellett – kizárólag az EUR alapú hitelezésre lesz lehetősége a banknak. Ugyanakkor az EUR kamatok az ügyfelek számára kedvezőtlenebbek, mint a CHF kamatok.

A bank vezetősége azt a döntést hozta, hogy a korábbi ígéreteknek megfelelően az október 31-ig bank által befogadott, alapdokumentáció tekintetében hiánytalan, standard ügyletek esetén, az EUR és CHF közötti kamatkülönbözetből származó veszteséget a bank átvállalja, vagyis a teljes hiteldíj mutató (THM) ill. a törlesztőrészlet tekintetében azonos feltételeket teremt az ügyfelek számára.

Ugyanakkor a nem-standard ügyletek esetén továbbra is a bank fenntartja a jogot arra, hogy akár az árazás, akár a hitelösszeg, akár a futamidő tekintetében az eredeti igényléstől eltérő módon bírálják el, ill. hagyják jóvá a kérelmet.

Forrás: http://www.penzcentrum.hu/cikk/1014529/1/bye-bye_svajci_frank_a_cib_bank_is_lepett
2008.11.12

Szóljon hozzá: